Un Restaurant amb historia







Restaurant
Sant Antoni






historia Restaurant Sant antoni


RESTAURANT SANT ANTONI
Un restaurant amb història



L'any 1910 va néixer l'Enriqueta Coloreda
Pallicer
, filla de Maria Pallicer Ribes,
va ser una dona molt treballadora que va fer de masovera durant gran
part de la seva vida a les terres del Mas Foixà on a l'any
1931 va tindre una filla, la Maria Teresa Serra Coloreda,
i més endavant a l'Antoni i la Isabel. Tots tres van
treballar la terra cultivant verdures; Patates, bledes,
bròquils... Fins que després d'aconseguir un
grapat de calerons es van fer la seva pròpia vivenda.


Al 1942 varen fer la masia situada al carrer
Penedès de Premià de Dalt a
la zona del Maresme, on hi cultivaren flors de tot
tipus de les quals destacaven el clavells, el viole, la nuvolosa...
L'any 1956 la Maria Teresa es va casar amb en Ricard Planas
Laffitte
i al 1959 va néixer el seu primer fill,
en Ricard Planas Serra, tres anys més
tard, l'any 1962, neixerien els bessons Jordi i l'Enric
Planas i Serra
.


Tota la família va començar a donar vida
al Sant Antoni. El nom del
restaurant fa referència al mosaic que hi ha a l'entrada de
la masia, Sant Antoni de Pàdua,
patró dels paletes. En aquella época era costum
posar un sant a les façanes.


Abans de ser restaurant va ser un hostal on la part de dalt de
la casa eren les habitacions dels turistes i la planta baixa era on
dormia la família i on també s'hi podia trobar un
petit bar que a les nits es convertia en un "pub". En aquest es varen
sentir, gràcies als turistes, els primers discos dels
Beatels, Rolling Stones, The Equals i molts més artistes
famosos que convertien aquell petit racó en un lloc
màgic.



La majoria de turistes venien de França, Alemanya i
Itàlia a passar l'estiu, però això no
era suficient per poder viure tota la família. Per aquest
motiu varen prendre la decisió de fer un petit restaurant
atès que el negoci durava tot l'any. En el restaurant
s'hi podia trobar un menjar totalment casolà. A la cuina les
dones treballaven, bistecs, botifarres, macarrons, i sobretot els ous
ferrats i les truites ja que les gallines eren de la casa. Durant
aquells anys el Ministre de turisme, Manuel Fraga, obligà a
posar un preu màxim i obligatori al preu de les habitacions
originant una deballada dels beneficis que va fer que no els hi
resultés rendible seguir amb l'hostal. Així

doncs, el van tancar i la família es va instalar a la
primera planta, dedicant tota la planta baixa al Restaurant.
El negoci funcionava i els petits; en Ricard, en Jordi i l'Enric
servien pa i olives a les taules i a la cuina l'avi Ricard feia els
tipics plats cassolans però a la vegada diferents. Canelons,
paelles, bacallà amb espinacs, macarrons...


Anaven passant els anys i els nens es van fer homes descobrint
la seva vocació, el més gran, en Ricard, es
quedà al Restaurant ajudant a la familia
i compaginant la feina amb cursos de cuina, i el dos bessons, en Jordi
i l'Enric treballaven els caps de setmana per poder seguir la seva
carrera estudiant a l'Escola d'Hosteleria de Girona, Sant
Narcís. En Jordi es preparà professionalment per
realitzar les tasques d'un cambrer exemplar i l'Enric per poder idear i
elaborar uns plats dignes d'un gran cheff. L'Enric va tindre
l'ocasió de poder instruir-se amb grans cuiners com: Joan
Roca del restaurant Can Roca amb tres estrelles michelín,
Narcís Caner de la Fonda Caner de Begur, Jaume Dalmau de
l'Hotel Aigua blava a la Cala de Fornells i amb el Sr. Cano de l'Hostal
Maria Verdulet a Sant Hilari de Sacalm.


Tan aviat acabaren els estudis, tots dos es van posar a
treballar amb la família. L'Enric, fruit de tot
l'apranentatge que havia adquirit durant tots aquest anys va fer un
combinat de l'antiga cuina casolana del restaurant i la cuina moderna
aconseguint d'aquesta manera uns magnífics resultats. La
clientela freqüentava el Sant Antoni
perque nomès allà hi podrien trobar
allò que cercaven. Els canelons de l'avi Ricard, tall
rodó amb bolets, pastís d'escorpura, flam
d'espinacs amb salsa d'anxoves de l'escala, peix i marisc fresc
d'arenys, salmó amb pasta de fulls i salsa de gambes, ous de
les gallines de casa, amanides i verdures de l'hort del restaurant, i
sobretot les glorioses paelles. No només el menjar era
exquisit, també el servei de la sala organitzat amb molta
cura, dedicació i professionalitat per en Jordi feia que els
consumidors es trobessin a casa seva.




Per poder adquirir més coneixements, l'Enric
compaginava la feina amb estaig ( cursos de reciclatge) durant sis anys
a l' Escola d'Hosteleria de Sant Pol juntament amb professors com:
Santi Santamaria del racó de Can Faves, Joan Llovet del
restaurant Chicoa, Germans Font de l'hotel Sa punta de pals, Joan
Viñas del restaurant La Llar de Roses, el Sr Pons de
l'hostal Pericas de la Pobla de Lillet i Miquel Marquez del restaurant
Sala de Berga. A més a més després
d'aquests anys també va formar-se a l'Escola
Arnandí de Barcelona amb el professor Josep Lladonosa, gran
coneixedor de la cuina catalana.



Des del 1983 fins el 2000 el Restaurant
Sant Antoni
va tindre menció a la Guia
Michelín, gràcies aquest esdeveniment la
població de Premià de Dat va ser coneguda arreu
del món.



En aquells temps el restaurant era
freqüentat per artistes, esportistes i polítics
coneguts tals com: Xavier Cugat col.laborador de les bandes sonores de
les primeres pel.lícules amb so i també va
aparéixer en diverses pel.lícules de Hollywood,
cantants com en Manzanita o la Rocio Jurado. També assistia
sobint el president Jordi Pujol, Justo Molinero, l'entrenador del
Barça basquet Aíto Reneses, Txiki Begiristain
futbolista destacat com un dels millors extrems esquerra,
Víctor Mora Pujadas guionista de cómics i creador
del Capitán Trueno, Lluís Juste de Nin
dissenyador i director creatiu d'Armand Basi, Juan Antonio San Epifanio
"Epi" considerat el millor jugador d'Europa a l'època dels
80, Jaume Perich escriptor, dibuixant i humorista català,
Josep Maria cullell polític i economista català i
un dels fundadors de Convergència Democràtica de
Catalunya, Guillermina Motta cantautora i intèrpret de
cançons, locutora de ràdio, i també ha
fet d'actriu al cinema, Joan Rigol conceller de cultura, Emma Vilarasau
actriu catalana de teatre, cinema i televisió, Mario Beut
periodista i lucotor de ràdio, Manuel Orantes Corral tenista
de éxit als anys 70 i 80, Pep Bras Guionista i escriptor,
David Olivares, actor del programa Polònia, Andreu
Buenafuente magnífic humorista....



Al 1988 l'Enric se'n va del restaurant amb
ganes d'evolucionar i juntament amb la seva dona Arantxa van
instal.lar-se al Racó de l'Enric, un petit establiment amb
una cuina similar a la del Sant Antoni. Uns anys més tard,
cap al 1992 surt l'ocasió de prosperar i per aquest motiu la
parella pren el rumb cap al restaurant Sant Jaume de Premià
de Dalt per poder treballar força. Aquest exitòs
moment va durar fins el 1997, va ser en aquell moment quant l'Enric
esbalaït de preparar sempre els mateixos plats va prendre
l'iniciativa de tornar a la cuina que més s'estimava per
poder copsar idees flamants. Durant un llarg període va
transitar per diversos restaurants de renom del Maresme: Restaurant
Coloma del Port de Masnou, Botavara de Vilassar
de Mar
, Pati verd de Premià de Mar,
Restaurant Els Caçadors d'Argentona i
finalment durant cinc anys va estar en el Grup Can Jonc d'Alella.
En tots ells com a cap de cuina.


D'altra banda a l'any 1995 en Jordi,gran entès de
vins i caves, junt amb la seva dona Agnès van obrir el
Celler Sant Antoni, edificat en el mateix recinte
que el restaurant. En aquest s'hi pot trobar una gran
selecció de vins, caves i queviures de gran qualitat.
També freqüentat per diversos artistes.


Mentre que el dos germans bessons es desenvolupaven fora del restaurant,
l'avi Ricard va caure malalt l'alzheimer, va ser aleshores quan el fill
gran, en Ricard, adquireix el control del Sant Antoni.

Uns anys més tard la iaia Enriqueta mor als 97 anys.


Ara, després d'un parèntesis de cinc
anys de traspassos del negoci, de nou ha tornat a mans de la
família Planas Serra. Actualment l'Enric posa tot el seu
esforç i il.lusió en tornar-li el restaurant el
prestigi d'abans amb tota la perseverança i
dedicació de sempre, a base de plats tradicionals amb
productes de la terra i una acurada carta de vins.






Resataurant Sant Antoni


C/Penedès nº43


08338, Premià de Dalt


937515211
















Comentaris